Haşere Kontrol Talimatları ilaçlama

FacebookFacebook 0

ISO 900121. yüzyılda kurulan çeşitli kurumlar daha sağlıklı bir yaşam ve hijyenik argümanlar için birçok standartlar belirlemişlerdir. İşletmelerin bu standarlara uyması ülkelerde zamanla zorunlu hale getirilmiş ve ISO 9001, ISO 22000, BRC, IFS gibi belirli sertifikasyonlara bağlanmıştır. Tabiki bu sertifikasyonlara sahip olmak için gerekli talimatlara uyulması ve belirtilen yerlerin istenilen standartlara getirilmiş olması gerekmektedir.

Hijyen denilince akla gelen ilk yerler tabiki gıda işletmeleridir. Dolayısı ile bu tür sertifikasyonların ilk olarak fırın, lokanta, restaurant gibi gıda üreten veya hizmet olarak sunan işletmelerde uygulanması gerekmektedir. Son yıllarda bu istenilen standartlar arasında haşere kontrol talimatları da yer almaktadır. Genel olarak "ilaçlama" olarak bilinen ve pest kontrol olarak ta anılan haşere kontrol hizmetinin gıda işletmelerinde yeterli düzeyde uygulanması anlamına gelmektedir. Böylece işletmelerde madd veya psikolojik olarak zararlı olarak sayılabilen haşerelerden kurtulunmuş olunacaktır.

DÜNYA STANDARTLARINCA BELİRLENEN HAŞERE KONTROL TALİMATLARI

1. TALİMATIN AMACI:
Fabrika çevresinde ve içerisinde bulunan yürüyen, uçan haşere ve kemirgenlere karşı gerekli mücadelenin yapılarak bunların hastalık taşıyıcı etkilerinin önüne geçilmesidir.

2. KAPSAM:
Bu proses Kalite Yönetim Sistemleri ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri dahilindeki tüm birimleri kapsamaktadır.

3. TANIMLAR:
3.1. Pest: Haşere

4. SORUMLULAR:
Bu prosesin uygulanmasından Gıda Güvenliği Ekibi sorumludur.

5. UYGULAMA :
5.1.    Pest kontrol ve ilaçlama faaliyetleri dışarıdan anlaşmalı bir kuruluş ile yapılmakta ve yapılan faaliyetler servis raporu ile tarafımıza sunulmakta, değerlendirmeleri yapılmaktadır.
5.2.    Tüm fabrika alanı (iç/dış) için ilaçlama yapılır. Ayda bir kez periyodik olarak yapılan haşere kontrol işleminin sonuçları gıda güvenliği ekibi tarafından değerlendirir. Haşerenin yoğun olmadığı dönemlerde (mevsime göre), pest kontrol periyodu değişkenlik gösterebilir. Acil durumlarda ise pest kontrol firmasına acil çağrı yapılarak tedbir alınır, uygunsuzluk giderilir.
5.3.    Dış çevreden gelebilecek kemirgenlerin önlenmesi için üretim alanı çevresine yeteri kadar monitör (kapan türünde bir tür kapalı alet) yerleştirilmiştir.
5.4.    Pest kontrol firması tarafından periyodik olarak bu kapanların yemi kontrol edilir.
5.5.    Üretim alanına sinek öldürücü niteliğinde cihazlar yerleştirilmiştir.
5.6.    Yürüyen haşerelerle mücadele için kapı çevre ve altındaki ve boru çevrelerindeki büyük boşluklar kapatılmıştır.
5.7.    Ölü haşerelerin temizlenmesinden ve uzaklaştırılmasından temizlik personeli sorumludur.
5.8.    Uçan haşere larva dönemlerinde haşere kontrol firması açık alanda larva ilaçlaması yapmakla yükümlüdür.
5.9.    Pest kontrol, konusunda uzman kişiler tarafından yapılmaktadır. Üretim alanı içersinde yapılan ilaçlamada hiçbir şekilde ürün kontaminasyonu söz konusu değildir. Ayrıca haşere ilaçlarının fabrika içinde kullanılması ve depolanması da söz konusu değildir. Kullanılan ilaçlar pest kontrol firmasının haşere kontrol ilaç listesinde belirtilmiştir.


Yorumlar

Henüz Yorum Yapılmamış

Yorum Yap

Ad Soyad
:
Email
:
(Yayınlanmaz)
Telefon
:
(Yayınlanmaz)
Yorumunuz
:
Güvenlik Kodu
:
 4+7=

Yukarı